Încercarea componentelor de protecție la trăsnet

Încercarea conform standardelor a componentelor de protecție la trăsnet

  • Componentele metalice de legătură, precum elementele de legătură, componentele de racord și piesele de șuntare, compensatoarele de dilatație, precum și barele de echipotențial din sistemele de protecție împotriva trăsnetului trebuie verificate conform EN 50164-1 „Componente de protecție la trăsnet – partea 1: cerințe privind componentele de legătură”. În standardul de încercare menționat sunt prescrise modele fixe de dispunere pentru încercări. (fig. 4)
  • Componentele de protecție la trăsnet trebuie clasificate conform capacității lor de a transporta curentul de trăsnet: clasa H pentru o sarcină mare/100 kA, 50 As, 2,5 MA²s curent de trăsnet și clasa N pentru o sarcină normală/50 kA, 25 As, 0,63 MA²s curent de trăsnet
  • Anterior expunerii la o sarcină de curent de trăsnet este necesară o pregătire/maturare prin tratarea cu soluție salină pulverizată și cu atmosferă sulfuroasă, umedă. În cazuri speciale de componente din aliaje de cupru cu un conținut de cupru < 80 % este necesar un tratament suplimentar în atmosferă de amoniac.
  • După finalizarea pregătirii/maturării se realizează testarea la curent de trăsnet cu 3 impulsuri de curent de trăsnet conform clasei de testare H cu 100 kA sau N cu 50 kA.
  • După testarea la curent de trăsnet, modelele de probă nu trebuie să prezinte nici o deteriorare. Rezistența electrică de trecere a punctului de îmbinare nu trebuie să depășească valoarea de 1 mΩ și în cazurile speciale, cu oțel inoxidabil, valoarea de 2,5 mΩ. În plus, cuplul la desfacere al îmbinărilor cu filet nu trebuie să depășească o valoare de 0,25 de ori mai mare decât cuplul de strângere, respectiv o valoare de 1,5 ori mai mare decât cuplul de strângere.
  • După încheierea cu succes a testării, rezultatele sunt înregistrate și reprezentate într-un raport de încercare. Componenta de protecție la trăsnet este prevăzută cu simbolul de verificare BET corespunzător clasei sale de testare pentru testarea componentelor de protecție la trăsnet conform standardelor.