Informaţii privind fixarea cablurilor şi a conductorilor

Fixarea cablurilor şi a conductorilor
Norma DIN EN 61914 "Suport de cabluri pentru instalatii electrice" prevede că suportul de cabluri „trebuie să fie adecvat pentru a putea prelua cabluri şi mănunchiuri de cabluri cu diametrul stabilit de producător sau de operatorul responsabil, fără a se fisura sau a se rupe sau a reteza filetul şuruburilor.“
În timpul instalării de cabluri, standardul national și international trebuie să fie luate în considerare, cum ar fi DIN VDE 0100 520. "Agenti și metode adecvate, care să împiedice deteriorarea sau modificări ale formei", trebuie să fie utilizate pentru fixare.
De asemenea, în cazul aglomerărilor de cabluri trebuie avute în vedere „sarcinile admisibile corespunzătoare ale cablurilor şi conductorilor pentru pozarea fixă în şi pe clădiri....“ conform DIN VDE 0298 la alegerea sistemelor de fixare.
Alături de aceste aspecte normative, clientii finali/beneficiarii pot/trebuie să respecte şi indicatiiile specifice de pozare.
Distanta de fixare pentru cabluri este mentionată în DIN VDE 0100-520, iunie 2003. Astfel că pentru cabluri cu pozare orizontală sunt prevăzute distante de 20 de ori mai mari decât diametrul cablului. Totuşi, nu ar trebui să se depăşească o distantă de 80 cm. În cazul pozării verticale, distantele între bride trebuie mărite, însă nici în acest caz nu trebuie să depăşească 1,5 m.
Tabelul alăturat ne indică spatiul maxim de fixare pentru cabluri tinînd cont de diametru. Distantele de pozare mentionate în catalog, de exemplu pentru suportul general sau bridele Quick, sunt valori de referintă şi pot fi tratate ca atare.

Diametru exterior al conductorilor

Distanţă maximă în cazul fixării orizontale

Distanţă maximă în cazul fixării verticale

mm

mm

mm

D ≤ 9

250

400

9

300

400

15

350

450

20

400

550