Metal: Coroziune și protectie la coroziune

Multe articole VBS sunt realizate din metal. Metalele, în comparatie cu multe alte materiale, sunt extrem de robuste iar articolele din metal sunt mai rezistente împotriva fortelor mecanice.

Coroziune
(din Latină „a se descompune, a roade, a mușca“)
Din punct de vedere tehnic este reacția unui material, în principiu metalic, la mediul acestuia înconjurător care produce o schimbare măsurabilă asupra materialului și poate duce la o deteriorare a functiei unei componente sau sistem.

Protectie la coroziune
Protectia la coroziune se referă la măsurile pentru evitarea daunelor care pot fi cauzate de coroziunea componentelor metalice. Pentru că nu se poate obtine o rezistentă absolută de coroziune, măsurile de protectie luate au ca obiectiv scăderea pe cât posibil viteza efectului coroziv astfel încât deteriorarea piesei în timpul duratei de viată a acesteia să fie evitată.
Protectia de coroziune pasivă cuprinde toate măsurile care obtin un efect de protectie împotriva mediului coroziv. Acest lucru poate fi obtinut printre altele printr-un strat protector corespunzător. De aceea, la OBO majoritatea produselor din oțel vor fi protejate împotriva coroziunii cu un strat de zinc. Acest strat de zinc poate fi aplicat pe piesă cu ajutorul diferitelor procedee.